Fra høyfjell til hav langs Numedalslågen                 

Numedalsruta er en 280 km lang sykkelrute fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik. Ruta går hovedsakelig på lite trafikkerte sideveger. Fra Dagalifjellet til Larvik har ruta et fall på hele 1000 meter, og følger Numedalslågen, Norges nest lengste elv, store deler av strekningen.
Numedal er Middelalderdalen fremfor noen. I tillegg til fire stavkirker finnes over 40 bevarte bygninger fra middelalderen. Her kan du oppleve solsvidde og tjærebredde tømmerhus i sitt opprinnelige miljø på gårdene. Middelalderens bygninger skjuler hemmeligheter om livet den gang. Stavkirkenes aura av magi, mysterier og mirakler skaper en spesiell atmosfære.

Dag 1: Geilo – Dagalifjellet (31 km)
Geilo ligger 800 moh og er et kjent norsk turiststed. Etter ankomst Geilo enten med fly, tog, buss eller bil, er det lurt å handle inn litt mat til turen.
Fra Geilo til Dagalifjellet går sykkelruta i et kupert terreng langs den lite trafikkerte riksveg 40. Tre stigninger på ca. 7% må forseres før du når Dagalifjellet. På veien kan du stikke innom Skurdalen Handel som er en ekte landhandel med hjemmebakeri. Ønskes en lettere tur, kan det benyttes buss eller taxi på hele eller deler av denne strekningen.

Overnatting på Dagalifjellet:

Torsetlia Fjellstue og Hyttegrend– et trivelig sted på høyfjellet.

Uvdal Høyfjell og Hyttesenter ligger i solsiden med nydelig utsikt over Uvdal. Vår hyttepark ligger på tregrensen 1040 moh.

Dag 2: Dagalifjellet – Uvdal til Rødberg (45 km)
Fra Dagalifjellet 1000 moh tar du fatt på den vakre Smådøldalen. I tidligere tider ble det utvunnet mye jern i dalen. I dag er Smådøl mest brukt til aktiv seterdrift og rekreasjon. Se opp for sau i vegen!

En liten avstikker i Uvdal når du kommer ned Smådøl-dalen, tar en av når en ser skilt til Uvdal og sykler opp baklia, på toppen er det fantastisk utsikt over Uvdal og Uvdalsøyene. På denne turen vil en passere Fjellsmak(mye god spekemat) og Uvdal Stavkirke fra år 1156  og bygdetunet. Overnatting: Når en kommer til fv.40 sykler en 3. km. til høyre og kommer til Uvdal Vandrerhjem.

Uvdal stavkirke fra 1200-tallet er svært rik på dekor med en unik rosemaling og treskjæring. Den originale dekorasjonsmalingen vises fremdeles på vegger og tak. I samme område finner du også Nore og Uvdal Bygdetun. Begge stedene er åpen om sommeren. De som ønsker en kortere tur, kan sykle direkte fra Smådøl til Rødberg.

Kommunesenteret Rødberg vokste fram da Noreverkene ble bygd på 1920-tallet. Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum var da Nord-Europas største kraftstasjon og forsynte hele Østlandet med elektrisk kraft. Fra Rødberg følger du riksveg 40 mot Norefjord.

Overnatting: Sevletunet – en idyllisk gård med fredede bygninger.Dag 3: Rødberg – Rollag (44 km)
Langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste. Nore stavkirke fra 1200-tallet har religiøse rebuser på veggene. Her kan du også se utskårne drager og løver. Kirken må oppleves!

Tettstedet Veggli er utgangspunktet for dresinturer på Numedalsbanen. Den 93 km lange banen går fra Kongsberg til Rødberg. Banen er nå innstilt for persontrafikk, men du kan sykle dresin fra Veggli til Rødberg.

Ved Rollag stavkirke fra 1200-tallet ligger også Rollag bygdetun. Tunet har 10 tilflyttede bygninger samlet rundt et sjarmerende tun.

Overnatting: Søre Traaen Gård – et uforglemmelig gårdstun med fredede bygninger.

Dag 4: Rollag – Kongsberg (54 km)
Rett sør for Rollag sentrum ligger gården Alfstad med Alfstadloftet. Stabburet regnes som Norges nest eldste ikke-kirkelige bygning og er fra 1190. Det er funnet runeinskripsjoner i stabburet.

Flesberg kirke er opprinnelig en stavkirke fra slutten av 1100-tallet. Ombygningen forandret kirken til en korskirke, men stavkirken utgjør fremdeles hovedskipet. Mellom Flesberg og Lampeland kommer du flere ganger tett innpå Numedalsl­ågen. Kanskje får du øye på en bever eller elg?

Overnatting: Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen –  et moderne vandrerhjem med høy standard.

 

Dag 5: Hviledag på Kongsberg
For å oppleve alle attraksjonene i Kongsberg, trenger du en hel dag i byen. Kongsberg Sølvverk var Norges desidert største bergverk gjennom tidene. Sagnet om gjeterbarna Helga og Jacob forteller om det første sølvfunnet i 1623. Fremdeles kan du ta gruvetoget inn i Kongens Gruve, 8 km vest for sentrum.

Kongsberg by bærer preg av å være en gammel bergstad. Norsk Bergverksmuseum gir deg innblikk i gruvearbeiderens hverdag. Den praktfulle Kongsberg kirke med sine 2400 sitteplasser tar pusten fra de fleste! Vassdragsmusset Labro forteller historien om vannkraft, trevirke og fløting i Numedals­lågen.

Overnatting: Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen

Dag 6: Kongsberg – Svarstad (55 km)
Fra middelalderkirken på Hedenstad kan du se ut over det vakre kulturlandskapet. På vei mot Svarstad krysses Numedalslågen flere ganger. Elva er Norges nest lengste elv, og har sitt utspring på Hardangervidda.

Landhandelen i Passebekk har oppstått i ny nostalgisk stil, og like ved ligger et flott rasteanlegg med bademuligheter. I Hvittingfoss og Svarstad finnes flere servicetilbud. Brufoss er senter for laksefisket i Numedalslågen. Elva er en av de beste lakseelvene i landet, og flere gamle fiskemetoder er fremdeles i bruk.

Overnatting: Hotell Gavelstad – med personlig service og flott utsikt.

Dag 7: Svarstad – Larvik (51 km)
Rett sør for Svarstad ligger Kjærrafossen hvor det historiske fisket med lakseteiner blir praktisert. Det fiskes også fra flåter på strekningen ned mot Larvik, og utenom fisketiden kan disse flåtene leies som overnattingsplass.

Det sirkelrunde Damvann har opp til 200 m loddrette fjellsider. ”Huldra” har servering for grupper her. I tillegg til Damvann finnes det flere gode badeplasser langs sykkelruta.

Larvik med daglig ferjeforbindelse til Danmark er en koselig småby. Larvikmuseene gjør deg kjent med byens historie. Verdens nordligste bøkeskog med graver fra folkevandrings- og vikingetiden ligger i byen.

 

Fakta
Antall dager:                 7 - 9
Lengde totalt:               280 km
Sesong:                       Juni - september
Terreng:                       Hovedsakelig flatt
Trafikk:                        Lite
Vegstandard:                Asfalt og noen kortere strekninger med grus
Passer for:                   Voksne
Skiltet rute:                  I løpet av sommeren 2001
Adkomst:                     Med tog, fly, buss eller bil til Geilo